Конфедерація будівельників України опублікувала статистику новобудов станом на 26.04.2023
03.05.2023

Chief Business Development Officer ЛУН, членькиня Ради директорів КБУ Олена Унаньян представила актуальну статистику  щодо нерухомості в Україні, станом на 26 квітня 2023 року. Вона проаналізувала динаміку ринку нерухомості в різних містах України, зокрема в Києві, Київській області, Львові, Одесі та Дніпрі та спрогнозувала майбутні зміни в попиті на первинну нерухомість.

Олена Унаньян повідомила, що станом на лютий 2023 року вже відновлено 80% продажів на ринку первинної нерухомості, тобто у продажу було 1412 ЖК з 1772. Зокрема, пані Олена наголосила на тому, що для перевірки відновлення будівництва представники ЛУН виїжджають на місце та фотографують стан будівництва. Якщо за 1-2 місяці немає змін відносно попереднього моніторингу, ЖК не відносять до тих, хто відновив роботу. Львів та Івано-Франківськ показали найкращі показники відновлення продажів на ринку первинної нерухомості: у Львові відновлено продажі у 92% ЖК міста, а в Івано-Франківську - у 97% ЖК міста. У Одесі продажі відновлено у 80% ЖК, у Києві - у 79% ЖК, у Дніпрі - у 71% ЖК, а в Київській області - у 76% ЖК. 

Український ринок нерухомості показав стійкість та зміцнення в 2022 році незважаючи на воєнну ситуацію. Олена зауважує, що попит на первинну нерухомість з початку року зростав, але через обстріли з 10 жовтня значно знизився. Проте, відновився лише у січні 2023 року.

За минулий рік в Україні було запущено продажі у 206 нових ЖК, при чому лідерами за кількістю нових ЖК є Львівська область з 56 проектами та Тернопільська з 24 проектами. З 24 лютого 2022 року стартувало будівництво в 152 ЖК, зокрема у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській та Київській областях.




Також за останній рік у 135 ЖК завершено будівництво, з яких майже половина знаходиться у Львівській та Київській областях. Навіть умови війни не зупинили продажів у 162 ЖК, з яких більше за все знаходяться у Львівській, Івано-Франківській, Київській, Закарпатській областях та Києві. Наразі в Україні будується 1296 нових ЖК, що свідчить про стійкість та перспективність ринку нерухомості.










За останній рік в Україні середня мінімальна вартість метра квадратного зросла на 38-39%, і це зміна цін на об'єкти нерухомості відбувалась пропорційно до зміни курсу валют. Незважаючи на це, середня вартість житла в Києві залишається вищою, ніж в Київській області та інших великих містах України, хоча порівняно з початком 2022 року ціна квадратного метра нерухомості у Києві зменшилася на 30%.

Проаналізувавши попит на купівлю нерухомості в Україні, фахівці ЛУН виявили нову чисельну категорію покупців - так званий відкладений попит. За даними опитувань майже половина українців (49%) зацікавлені в придбанні житла, але відкладають його покупку на період "після Перемоги", тоді як 19% планують купувати незалежно від ситуації на фронті. З початком війни кількість зацікавлених у придбанні житла впала на 21%, але на кінець 2021 року 63% опитаних виявили зацікавленість у купівлі власного житла, тоді як на початок 2023 року таку зацікавленість висловили лише 42% опитаних.



Нагадаємо, товариство ВІДВАЖНИХ пропонує ряд акційних пропозицій на придбання власного житла: квартира загальною вартістю від 14 999$, квартира під 3% за державною програмою іпотеки «єОселя» та програма розтермінування на 12 місяців під 0%.

Детальніше про ці та інші пропозиції запитуйте у відділі операцій з нерухомістю товариства "ВІДВАЖНИХ":

096 888 07 82

063 888 07 82

050 888 07 82

Товариство «Відважних» – група будівельних компаній, що об’єднала талановитих та організаційно сильних людей, які змінюють світ на краще. Партнерами та співзасновниками товариства є Володимир Співак та Володимир Карплюк.

З 2010 року колектив «Відважних» побудував 17 житлових комплексів, у яких уже проживає понад 10 тисяч мешканців. Група компаній «Відважних» створила такі проєкти в галузі нерухомості: ЖК «Новатор», «Варшавський Двір», «Rich Tоwn Буча», «Буча Квартал», «Центральний Буча», «Парковий», «Лісова Буча», «Полтавський», «CENTRAL HOUSE» тощо. Лише в минулому році на 9 місяців раніше товариство «Відважних» здало житловий комплекс «CENTRAL HOUSE» та на 11 місяців раніше вручило ключі інвесторам від власних квартир житлового комплексу «Novator Irpin». Цього року компанія вручила ключі від ЖК «Burgundia», що також розташований в Ірпені.