КАРПЛЮК ПОЗИТИВНО ОЦІНИВ ПЕРСПЕКТИВИ РИНКУ НЕРУХОМОСТІ
17.02.2022

Володимир Карплюк, СЕО Інвестиційної групи «Molodist» та Товариства «Відважних», член Ради директорів КБУ, не бачить причин для обвалу ринку нерухомості в Україні. Своїми думками щодо поточної ситуації на ринку нерухомості і про стабільність квадратного метра він розповів сайту Конфедерації будівельників України.

Більшість гравців будівельної сфери за останні двадцять років вже звикли, що ринок нерухомості періодично лихоманить. Іноді штучно, а іноді через об’єктивні фактори.

«Українська нерухомість - це певний індикатор. Люди почали довіряти стабільності квадратного метру навіть більше, ніж іноземній валюті. Саме тому навіть негативні економічні прогнози та коливання курсу валюти не змогли нанести значної шкоди будівельному ринку», - зазначив Карплюк.

За його словами, велика кількість людей, роздумуючи над тим, куди вкласти кошти, до 2012 року здебільшого розглядали саме банківські вклади як найбільш надійну інвестицію. Проте криза повернення депозитів, яка «потрусила» звичайних українців через ліквідацію кількох великих банків країни, змусила потенційних вкладників переглянути свої пріоритети. Із 2015 року нерухомість стала пріоритетною у сфері вкладень та інвестицій. Саме з цього періоду у відділах продажів почало з’являтися все більше і більше клієнтів, які купують житло не для себе чи своїх родин, а заради збереження коштів та заробітку. У 2021-му кількість таких покупців зросла до 25-30%.

«З однієї сторони, це дуже добре. Адже будівельна галузь, минаючи банківську систему, отримала додаткові інвестиції. А з іншого боку – саме ці люди (великі інвестори) на початку 2022 року, коли в суспільстві почали розкачуватися тривожні настрої щодо перспективи війни, «вийшли з гри». Уже другий місяць поспіль вони так би мовити «залягли на дно» і чекають на більш конкретну інформацію з приводу потенційної військової агресії з боку Російської федерації. При цьому вони не припиняють переглядати ймовірні об’єкти купівлі, спілкуватися з ріелторами, моніторити ринок, однак кошти майже не витрачають. За винятком лише дуже «смачних» випадків», - зауважив СЕО Інвестгрупи «Molodist» і Товариства «Відважних».

Підсумовуючи Карплюк зазначив, що:

1. За будь-яких обставин, причин, які б обвалили ринок нерухомості, на сьогодні не вбачається. 

2. Березень і квітень 2022 року можуть стати новим етапом здорожчання житла у зв’язку з гарними новинами зі сходу України.

Це поверне в ринок масштабних інвесторів. За даними аналітиків найбільшого каталогу новобудов України ЛУН, підвищення цін на нерухомість уже почалося. Наприклад, станом на 1 лютого 2022 року середня ціна квадратного метра нового житла у Києві виросла на 400 грн – до 35 400 грн, а у Львові – на 500 грн за квадрат і зараз становить близько 22 200 грн.

Нагадаємо, Володимир Карплюк є голова інвестиційної ради Ірпеня та одним із засновників товариства «Відважних» та інвестиційної групи «Molodist».

Товариство «ВІДВАЖНИХ» – група будівельних компаній, що об’єднала талановитих та організаційно сильних людей, які змінюють світ на краще. Партнерами та співзасновниками товариства є Володимир Співак та Володимир Карплюк.

З 2010 року колектив «ВІДВАЖНИХ» побудував 17 житлових комплексів, у яких уже проживає понад 10 тисяч мешканців. Група компаній «ВІДВАЖНИХ» створила такі проєкти в галузі нерухомості: ЖК «Новатор», «Варшавський Двір», «Rich Tоwn Буча», «Буча Квартал», «Центральний Буча», «Парковий», «Лісова Буча», «Полтавський» тощо.

Товариство «ВІДВАЖНИХ» на 9 місяців раніше заявленого строку здало в експлуатацію житловий комплекс «CENTRAL HOUSE» та на 11 місяців раніше вручило ключі інвесторам від квартир житлового комплексу «Novator Irpin». Наразі «ВІДВАЖНИХ» готується до вручення ключів власникам квартир житлового комплексу «BURGUNDIA», який  вже введено в експлуатацію.